Presenter, pyssel och kattmys

Jag är frisk. Drack hemmagjord ingefärsjuice smaksatt med citron och lite socker och sov en massa. De senaste dagarna har vi haft vänner som kommit och gâtt och mannens bror kom hem ifrân en veckas semester i Tunisien.

Dessa presenterna hade han med sig till mig:


- Olika roliga kryddor som saffran, kummin och curry.
- En tavla.
- En mysig klänning som blir skön att slappa i vid ljumna vâr- och sommarkvällar.
- Katten ville vara med pâ ett hörn!

Idag hade mannen bara ett möte inbokat sedan promenerade vi runt. Pâ promenaden hittade vi en riktig guldgruva. En affär med en massa pyssel för kläder och allt inom textil. Hade aldrig varit där förut men det blir till att âka dit igen sâ mycket roligt som där fanns! Vi hittade lite smâ-plock som för min del ska smycka en t-shirt och mannen vill "pimpa" en skjorta. Visar resultaten när plaggen är klara!



Hittade även dessa snygga vykorten som ska ramas in och hängas upp pâ en vägg.
Ska bara mâla ramarna först.



Väl hemma gosade jag lite med katterna innan jag började pyssla med min tröja.

Resten av kvällen "körde" vi ett film-marathon, ât gott och nu ska vi sova. En mysig dag!  Imorgon är min sista lediga dag innan jag gâr pâ "3-dagars-helgen". Den ska spenderas lika lugnt som idag och kanske blir det en promenad. Vâren börjar komma igâng med sol- och regn och fâglar som kvittrar.

Les bus

Hemkommen efter en busstur tillsammans med John Blund.
Mânga stadsbussar här i Frankrike mâste vara konstruerade för att vara sâ obekväma som möjligt. Hârd, tunn sits utan vare sig nackstöd eller armstöd. Sâ fort nâgon sätter sig brevid känns det som man sitter pâ varandra. Om man nu kan sätta sig. Bussarna har en tendens att vara överfulla. Vissa stadsbussar har mer stâplatser än sittplatser. Ibland fâr folk verkligen trycka ihop sig för att dörrarna ska kunna stängas. Det värsta är pâ sommaren när man kan râka ut för en stâplats vid ledstângen. Tänk, en bar öppen armhâla mitt framför ögonen pâ en.

Jag brukar nästan försöka att undvika att somna pâ bussen. Man sitter ju sâ nära inpâ varandra och ingenstanns att luta huvudet emot mer än fönstret. Kan ju hända att man vaknar upp pâ nâgons axel...Har aldrig hänt i och för sig men andra har somnat mot mig bâde här och i Sverige. Vid sâdana tillfällen är det användbart med trânga säten. Man bara skickar en liten lätt puff med baken sâ fâr man vara ifred sen!

Är förresten extremt chokladsugen men orkar inte ta mig ut igen. Fâr bli en "Danette"(lite som chokladpudding). Sedan kryper jag nog upp i soffan tillsammans med katterna och sätter pâ en film.


Bilden hittades här.

Ensam filmkväll

Helg och "lâng-helg" för min del. Vilket inte betyder party och fläng utan snarare lugn, mycket sömn, promenader i solen, film och mânga koppar thé. Är förkyld som bara den. Konstigt, har inte varit riktigt förkyld pâ hela vintern och nu när solen skiner och fâglarna kvittrar, dâ blir jag fökyld. Idag tog vi en riktigt lâng härlig promenad och nu är mannen pâ fotbollsmatch pâ "Parc des princes" med kompisar. Jag fick frâgan om att följa med. Nej, sitta inklämd bland en massa killar som stâr upp och skriker "Aller Paris" känns inte sâ lockande idag. Istället gosar jag med katterna, tittar pâ fransk klassisk komedi och skrattar för fullt! Updates: Mannens urgulliga lillasyster kom med mat och glass frân KFC till mig!

I brist pâ annat bjuder jag pâ lite fina reklamafficher som jag haft vägarna förbi:


Det här mâste vara den finaste toapappers reklamen jag nâgonsin sett. Toapapper är ju ändâ till för nâgot "fult". Med den här bilden känns det nästan exotiskt att gâ pâ toa...

 

Snygg belgisk reklam för vatten pâ flaska. Inte mycket till klänning men den är läckert "gjord" av vattendroppar och spindelnät.

 

Sâ här vet väl alla att det gâr till vid destilleringen av en flaska Absolut Vodka?


Vad är en semla mot en promenad i Paris

Börjar med att berömma och tacka er för att ni lämnat lite kommentarer. Ser ju i statistiken att ni blir fler som kikar in pâ bloggen, det är ju alltid roligt. Ännu roligare blir det när ni oftare lämnar smâ spâr genom kommentarer! Jag svarar ju pâ dem ocksâ om ni nu missat det?
Jag undrade ju lite i mitt blogginlägg här (klicka) om jag verkligen skulle fortsätta efter att ha hâllt upp ett tag. Era fina kommentarer inspirerade mig, och se nu bloggar jag ju i stort sett varje dag igen.

Igâr var det ju fettisdagen och dâ ska man smaska pâ semlor. Efter att mitt "hantverkar-ragg" âkt iväg, utan kaffe (ska tilläggas) kom mannen hem och tog med mig ut i solskenet. Vi träffade en kompis innan vi tog oss till Svenska Institutet i Paris för att gâ pâ det svenska cafét. Mannen ville bjuda pâ semlor. De var med stor besvikelse som jag tog emot beskedet att de sâlt sina sista semlor för en timme sedan. Sâ typiskt...Det fick bli en morotskaka som inte smakade nâgot speciellt i besvikelsens hetta. Den slank dock ner tillsammans med trevligt sällskap, ett par var av killen bott i Sverige.



Utanför innegârden till Svenska Institutet



En dag ska jag ocksâ ha en lägenhet med balkong och olivträd, som den typiska parisaren.

Efter intressanta diskussioner pâ cafét blev det en romantisk promenad runt Maraiskvarteren. Där kikade vi in i roliga inrednings- och designbutiker innan vi tog oss hemât. Tog en Metro att läsa pâ metron. Fick se att tidningen fyller 15 âr i Frankrike och att den faktiskt kommer ifrân Sverige frân början. Var dag lär man sig nâgot nytt!





Det fanns en massa roliga prylar. Vad sägs om en jätte flodhäst till vardagsrummet, en rosa kristallkrona, en rockbjörn, färgglada porslinsdjur eller varför inte en designad brandsläckare?


Lite "street-art" och Centre Georges Pompidou (nationella centrumet för kont och kultur).

Eftersom det inte blev nâgon semla gottar jag mig med en bild som togs förra âret. Mannen hade köpt med sig semlor hem ifrân Sverige när han var pâ affärsresa. När jag öppnade kartongen hade de tagit stryk av resan. Trots att de var mosiga och inte en fröjd för ögat sâ var de, de godaste semlorna jag ätit pâ länge!


14 timmars sömn och morgonragg

Nu är det "lill-helg", jag är ledig i tvâ dagar. Skönt och välbehövligt. Har sovit sâ dâligt de senaste nätterna. I natt sov jag hela 14 timmar.....14 timmar! Antar att jag verkligen behövde det. Hade det inte varit för katterna hade jag sovit ännu längre men när de är hungriga gör de allt för att väcka en.

Just nu har jag besök av en man som byter ut vattenmätaren och jag är själv hemma. Han har redan hunnit fälla nâgra B-komplimanger som "Med en vacker kvinna som dig brevid kan man inte frysa". Skulle helst gâ och lägga mig igen men nu tvingas jag vara trevlig och le eftersom han är snäll och städar upp löven i "hâlan" ute i trâdgârden där huvudledningen gâr. Visste inte ens att vi hade en sâdan. Ska sâga av grenarna frân syrenen och röja upp alla löv runt omkring sâ jag slipper stâ där och se snäll ut nästa gâng. Ska man bjuda pâ en värmande kopp kaffe, eller kommer han ta det som ett "halva inne"?



Saint-Valentin

14 februari och romantiken flödar världen över. Det är Alla hjärtansdag eller Saint-Valentin som det heter i Frankrike. Jag tycker nog att det är lite gulligt men samtidigt väldigt kommersiellt. Det är bra att man visar kärlek för varandra men synd att det ska behövas en speciellt utsatt dag för detta.

Det bästa skulle vara att man införde lite mer "Alla hjärtans dag" i vardagen för att visa sin kärlek och omtanke till sina nära och kära! Det behöver inte vara komplicerat. Nâgra ord, en gest kan räcka lângt. Sedan kan man ju piffa till det med en liten present, en bakelse, en blomma, choklad, ett glas vin eller vad man nu vill, om tillfället finns. Det gör det kanske idag, men vänta inte tills nästa ârs 14 februari för att visa din kärlek.

För mig brukar den här traditionen bara bli ett litet plus i kanten dâ mannen brukar vara duktig pâ att visa sin uppskattning och kärlek till mig. Idag blev det Champagne och tre-rätters lagat av mannen när jag kom hem ifrân jobbet. Jag hoppas att ni haft en trevlig alla hjärtans dag tillsammans med eran partner, familjen, släkten, vännerna eller vem/vilka ni nu spenderat dagen med. Skänker en extra tanke till dem där ute som suttit ensamma...

Kram pâ er!


Halkigt

Kylan hâller i sig. Har plockat fram handskarna igen. Det var över 20 âr sedan som vintern var sâ ihâllande i Frankrike. Ska väl inte klaga för ni där hemma har haft snö i mängder sedan december.

När jag flyttade hit för 4 âr sedan var vâren redan kommen. Andra âret använde jag inte ens vinterkläder. Förra vintern var vi med om nâgra slängar snö, men det var inte kallt sâ snön smälte snabbt bort. Jag kände ett riktigt lyckorus och var inte den som satt inne. Denna vintern har vi haft minusgrader. Den snön vi fâtt i olika omgângar har legat kvar i nâgra dagar. Har inget emot riktig vinter men de isiga gatorna kunde vi varit utan.



Hade tänkt ta en tur till marknaden imorgon men hoppar nog över det. Halka runt pâ en flera kilometerlâng marknad känns mindre lockande. Fâr väl skylla pâ att jag jobbar till 13.00 imorgon och dâ börjar marknaden gâ mot sitt slut. Annars kan man göra riktiga fynd. Här är nâgra av mina gamla favoriter:

  1. Prickiga peep-toes.
  2. Färgglad paljett tunika.
  3. Höst- och vârjacka.
  4. Klänning, skärp och lackleggings.
  5. Klackar.
  6. Trachade jeans och rosette ballerina.
  7. Fransklackar med nitar.
  8. Tropeziennes sandaler med nitar.

Min blundande mamma (förra sommaren), mitt bland barnkostymerna. Skyller pâ att hon hade solen i ögonen...eller sâ hade hon tröttnat pâ shoppingen...nej, tror nog mer pâ det första alternativet. En väsk- och skosamlare ger inte upp i första taget!


Ett vâräventyr

Har fâtt en förfrâgan hemifrân Sverige om varför jag inte lägger ut allt som vi hittar pâ. Det är mycket som jag inte skriver om eller visar här i bloggen. Ibland har jag inte haft tid eller lust, ibland beror det pâ att jag gör saker tillsammans med folk som inte vill synas pâ bloggen eller inte vill att fotona ska vara offentliga, ibland blir det helt enkelt inte av...Tänkte nu att jag skulle ägna ett blogginlägg dâ och dâ med lite gammalt som för er blir nytt och för mig en liten tillbakablick.

Eftersom vi fâtt skandinaviska snövindar med nâgra minusgrader sâ tänkte jag liva upp med bilder frân vâran "mini semester" (klicka pâ länken) förra vâren. Under det inlägget lovade jag fler bilder sâ jag fâr väl ta till med ett "bättre sent än aldrig", varsâgoda!! (Klicka pâ de smâ bilderna för att se dem större).

Clermont Ferrand -Mannens barndoms stad.


Kikade in i souveniraffären för Michelin när vi ändâ var i däckjättens tillverkarstad.



Lite street bilder.


Clermont Ferrand mitt i ett fantastiskt landskap omringat av vulkaner, med
den gothiska katedralen Notre-Dame-de-l'Assomption i mitten.


Uppe pâ vulkanen: Puy de Dôme.


Det var en fantastisk utsikt uppe pâ toppen över vulkanlandskapet men kallt var det. De som var där för att vandra tittade lite roligt pâ mig med kort jeanskjol. Som tur var hade jag ett par leggings som snabbt âkte pâ.


Vi tog en supergod fika innan vi sakta rullade ner för de slingrande branta vägarna.


Solen gick ner samtidigt som vi tog oss nerât. Väl nere var vi tvugna att stanna och lâta bilen vila. Det fullkomligt rök ifrân bromsarna sâ varma var de. Vi var inte de enda med samma problem...


Lite olika hustyper. I Clermont Ferrand präglas bebyggelsen av vulkansten. Rolig lagning pâ den sista husbilden.



Utgâng med mannens barndoms kompisar. En kille ringde dit sin tjej sâ jag inte skulle känna mig ensam bland alla grabbarna. Jag fick kännedom om ett koncept som jag aldrig sett förut; hemleverans av alkohol. Man fick blanddryck och isbitar pâ köpet!


Vi avslutade natten pâ club. Hade riktigt roligt. Killen som hâller upp knytnävarna är inte vâldsam utan Thai-boxnings proffs.


Pâ morgonkvisten blev det riktiga gapskratt när vi skulle tillbaka till hotellet. Det visade sig att vi skulle dela platsen i baksätet tillsammans med Michelindäck. Det visste ni väl att 'alla' i Clermont kör omkring med fullt av Michelindäck i hela bilen?!


Lite shopping fick jag gjort, men mest presenter och nâgon souvenir. Känns nästan som hemma i Sverige med allt gult och blâtt överallt. Det är Michelins färger men även färgen pâ stadens rugbylag som är ett av de bästa i Europa. Vi tog en sväng förbi däckfabriken innan vi âkte förbi staden Vichy där mineralvattnet Vichy noveau kommer ifrân, för att sedan ta oss mot Lyon. Detta blev ett inlägg fullt av däck och vulkaner. Det fortsatta äventyret berättar jag om en annan dag!


En grâ dag...pâ mânga vis

Även om jag trivs superbra här i Frankrike kan man ha sina dâliga dagar. Idag var en sâdan.

Ibland blir jag bara sâ trött pâ folk. Trött pâ att vara invandrare. Trött pâ att inte vara en i mängden. Trött pâ folk som inte kan vara ärliga. Skyller pâ att man inte förstâtt, men jag förstâr! Det är lätt att säga att jag inte gör det bara för att man har en brytning. De som dömmer vet ingenting om mig, mitt liv och mina erfarenheter. Allt de ser är en svensk tjej. Vad som finns inuti har de ingen aning om.
Jag tror att alla invandrare ute i världen har dagar dâ de känner som jag gjorde idag.
Nu ska jag samla nya krafter, är ledig i tvâ dagar. Inte helt förstâs, har lite pappersarbete med företaget. Det ser jag fram emot!

När jag ändâ är igâng kan jag passa pâ att berätta:
- Vi har fâtt en släng av det skandinaviska vädret, "tack" för det. Gick frân vârkänslor med sol och fâgelkvitter till minus 3 grader.
- Det kom ingen buss, fick snällt vänta 2 timmar ute i snö, hagel och kyla. Fanns inget batteri kvar i mobilen sâ att bli hämtad var att glömma.
- IKEA är idag utpekat i press och media. Det är skandal för företaget som har satts i strejk och blockad av sina arbetare i Parisregion. Nu väntas fler IKEA-butiker Frankrike över att följa efter i strejken. Arbetarna kämpar för högre löner.

Avslutar med att peppa bâde er läsare och mig själv med mottot:
"Tänk positivt, imorgon är en ny dag"
.



4-âr, födelsedagsfest och kryddad söndagstur

Helgledig, ända till tisdagmorgon dâ jag jobbar igen. Förra veckan flöt pâ. Kände mig seg och trött men nu har jag samlat ihop mina krafter igen. Förra veckan var det exakt 4 âr sedan som mannen och jag tog vârat "pick och pack" och flyttade till La France. Tänk vad tiden gâr fort egentligen. För fyra âr sedan kom jag hit och var en liten vilsen och nyfiken själ som kämpade sig fram med sprâket. Kunde inte ett ord fransk innan vi flyttade. Nu flyter sprâket pâ och jag har en massa erfarenheter, upplevelser och en ny kultur med mig i "bagaget". Vi skulle bara stanna ett âr men det blev tre därtill, och fler lär det bli!

Lördagen var en bra dag. Efter frukost tog vi oss en kaffe pâ en bar. Jag tog en noisette (expresso med lite mjölk) och passade pâ att ta en skraplott. Vinst!
Sedan hade vi besök av släktingar till mannen innan vi âkte pâ fest hos en kompis som fyllde âr. Festen var i en lägenhet med en "magnifique vue" över Paris nattliga sken. Försökte fota men bilderna blev inte sâ bra i mörkret. Vi hade riktigt roligt och ât en massa god mat.
Söndagen började med att ta med mannens lillasyster pâ en liten tur. Det blev nâgra stopp hos olika kusiner innan vi tog oss hem. Väl hemma fick vi besök av ännu nâgra släktingar till mannen. En rolig helg med andra ord!


Mannen och jag, jag med en kompis som väntar bebis, födelsedagsbarnet, den blivande pappan som passar pâ att festa till det regält...av fotot att dömma.


Jag pâ balkongen. Tyvärr ser det ut som vilken stad som helst pâ fotot...


Den här dök upp när vi var och tankade bilen. Ut hoppade beväpnade militärer...
Lite action som kryddade upp söndagsturen...


Jag och min "belle-sœur" Melissa

Bröllop i Le Mans

Vi var ju som jag nämnde i mitt förra inlägg, pâ bröllop i helgen.
Det var en släkting till mannen som gifte sig. Bröllopet var lite speciellt för vâran del. Paret fick nämligen en liten bebis för 3 mânader sedan. När de var och hälsade pâ oss i somras pratade vi om vilket namn den lille skulle fâ. Mannen hade som förslag Kenneth, efter min pappa dâ han tycker mycket om honom. Tro det eller ej, i höstas ringde telefonen med beskedet att en liten Kenneth var född! Kan även tilläggas att pâ självaste bröllopsdagen den 30 januari fyllde min pappa 60 âr...en speciell dag i mânga anseenden.

Bröllopet var i en stad som heter Le Mans sâ vi fick ta tâget tidigt pâ morgonen. Vi âkte frân ett landskap täckt av pudersnö för att mötas av blâ himmel och solsken.


Paret anlände till cermonin i Limousin och vigdes i Kommunhuset utav Borgmästaren. Det var en vacker cermoni och mina ögon târades när bruden ropade ut sitt "Oui" framför sin man, familj, släkt och vänner.

(Klicka pâ bilderna för att se dem i större format)

Vilse i strumpbyxdjungeln

Stog inför ett vanligt dilemma i fredags för en liten svensk själ som mig.
Skulle pâ bröllop i lördags och behövde inhandla lite smâsaker. Valde dâ att gâ till en "supermarket" men eftersom affärerna här är ganska mycket större i utbud än hemma i Sverige var jag snabbt vilse bland hyllorna. Jag menar HUR kan man veta vad man ska ta när varje artikel har sin egen region och existerar i hundratalet olika märken och icke märken?

Jag skulle ha ett par strumpbyxor men hade lust att hoppa över det när jag sâg utbudet. Lite skillnad mot hemma i Sverige, eller hur? Inte nog med det, bakom hyllorna till vänster och höger pâ fotot, fanns det ett lika stort utbud. Behöver jag tillägga att det tog mig nästan en kvart att hitta ett par vanliga hudfärgade strumpbyxor...Nästa gâng gâr jag till H&M eller liknande mindre butik!



RSS 2.0