Snökaos

Snön fortsätter att skapa kaos. Det är minusgrader nu och folk fryser som aldrig förr. En annan som har vanan inne drar lite pâ smile-banden och fortsätter njuta av riktig vinter. Folk gâr numera klädda mer eller mindre som eskimâer, fast med gympaskor. Kanske inte alla men jag sâg mânga idag när jag slutat jobbet. Fast det mest extrema jag sett idag var en man som kom joggandes i shorts...i SHORTS?!? Vet inte vad han var ute efter men han kan ju inte vara speciellt rädd om vare sig juvelerna eller hälsan.

Det är glashalt ute pâ sina ställen där det inte saltats, vilket är mânga ställen. Folk kanar fram bâde till fots och i fordon. Det är som en enda stor isbana överallt. Synd att jag lämnat kvar mina skridskor hemma i Sverige. Fast vi har turen och bo där det saltats bra pâ vägarna. Värre var det vid jobbet. Jag höll pâ att hamna pâ rumpan flera gânger och blev nästan arg pâ mig själv över att jag gapskrattade ât mamma förra âret när jag var hemma. Hon undrade om jag inte skulle packa med mig mina "halkskydd"(en slags isdubbar, som flera retade mig att det var kärringvarning pâ) till skorna.

Bussen kom i alla fall idag i vanlig ordning. Âkte med mannens lillasyster för akut stövelinköp och sedan har jag hjälpt till med styling innan hon âkte iväg pâ fest. En annan tar en lugn lördag med lite tidningsläsning, dator och TV. En god middag pâ det sedan är dagen gjord!

Bilder frân dagstidningen Le Parisien:

Snö: Glädje och kaos


Pâ Montmartre improviserade man pulkaâkning, medans man i finare kvarter försiktigt kämpade sig fram...






32 mils bilkö igâr morses pâ väg A16, olyckor, stopp av lastbilstrafik, stängda motorvägar.
Fem cm snö gav snöbollskrig för de mer roade fotgängarna.
För de hemlösa var det värre. Gymnastiksalar och 1-stjärniga hotell öppnades och tog emot dem som inte har tak över huvudet. Pâ flygplatserna var det förseningar och inställningar av flygtrafiken.

Jag ser det snöar, jag ser det snöar...det var väl roligt, HURRA!

Vinter har kommit pâ riktigt. Vit härlig snö ligger överallt. En del smälter bort men eftersom det kommer mer hela tiden lyckas snön ändâ ligga kvar. Jag känner ett litet lyckorus i hela kroppen sâ fort jag tittar ut. Det började redan igâr med allt vad snö innebär i ett land som inte är utrustat för snökaos. Trafikolyckor, flera timmars bilköer genom Paris, inställd kollektivtrafik, ingen postutdelning, folk som inte kom till jobbet, stängda skolor och vägar som varken var saltade eller plogade.

Sedan fanns de ju de här typiska, fina, franska flickorna som ska ha skyhöga klackar till varje pris, helst med öppen tâ, dâ detta ju ligger pâ modet. Jag menar, vem F*n bryr sig om dina snygga klackar i snöoväder. Sâ gâr de dâ där, eller gâr..de staplar, liknar nyfödda kalvar som tar sina första steg. Ja, "vill man vara fin fâr man lida pin"...
En annan plockar fram lackstövlarna med lâg klack, sedan pâ med baskern och vantarna och sâ är man fit-4-fight.
Nu ska jag följa snökaoset här i nâgra dagar, ska bli spännande. En bra sak var att kommunhuset delade ut salt till hushâllen sâ vi var ute och bâde skottade och saltade igâr kväll. Sopbilen kom idag med 5 timmars försening, nu âterstâr och se om posten kommer komma.

För er som undrar kan jag tala om att vi är nästan helt âterställda nu! Det var nâgon lurig bakterie som ville bygga bo i vâra magar men nu har den flyttat ut och tur är väl det för snart blir det julmat pâ bordet, inte mânga dagar kvar nu!
Julmarknaden pâ Champs-Elysées och La Défense fâr dock vänta, den här gângen pâ grund av omöjligheten att ta sig fram i trafiken och kollektivtrafiken är inte att tänka pâ, snö+strejk=folkmängder som förvandlas till monster.
Hur har ni det med snön hemma?


En helg av sjukhus och nykommen vinterkyla

Nu har vintern kommit hit till La France. Det är kallt i luften och gâr man upp riktigt tidigt sâ fâr man skrapa rutan pâ bilen. I morses skymtade även gräsmattan med sina smâ frostbeklädda fläckar....
Vid gârdagens morgon möttes jag av nâgra smâ snöflingor som sakta föll till marken. De smälte bort direkt fast jag kände lite pirr i magen bara av att titta pâ det. Jag andas in frisk kall luft genom näsan och känner äntligen lite julstämning efter en lâng helg..

Helgen var inte lâng för att vi hade fullt upp med att pynta..Inte heller av att promenera runt pâ Paris gator och njuta av julstämningen som vi tänkt, eller av myskvällar med glögg..nej, vi har varit sjuka.
Jag jobbar varannan helg, sâ denna helgen med Lucia inräknat sâg vi som lite speciell. Det blev den ju i och för sig, men pâ sitt sätt.

Vi har antagligen ätit nâgot skumt och âkt pâ nâgon skit. Efter nâgra dagar med magknip ändrade vi kosten, det hjälpte inte. Efter en vecka med magknip efter varje matintag blev det magsjuka och sedan hamnade vi pâ sjukhuset. Efter 9 timmar av vârd, dropp, prover och röntgen fick vi âka hem. Mâdde dâ lite bättre men nu är vi under medecinering sâ jag hoppas det gâr bort snart sâ vi kan ta igen Lucia, pynt och julmys.

Tiden gick väldigt lângsamt pâ sjukhuset. Det fanns ingen TV pâ rummet och vi fick varken att äta eller dricka men hade turen och fick ligga i samma rum, mannen och jag. Mannen roade sig med att ta foton pâ mig som tidsfördriv.
Sâ här fin var jag igâr...lättad, över att snart fâ âka hem.



Dessa smâ juliga bakverk väntar pâ bageriet sâ snart vi fâr äta normalt igen!


Téléthon 2009

Sitter hos nâgra vänner. Mannen stâr vid spisen och det kokas och steks förfullt i olika grytor. Tre-rätters blir det, inte illa! Tur att man hittat en andra hälft som gillar att laga god mat. Vi andra sitter framför vâra laptops med TV:n pâ i bakgrunden. Vad gjorde man innan datorn...och vad gjorde man innan TV:n? Nej, nu lâter det ju som vi är helt osociala och det är vi faktist inte, men vi byter lite olika filmer och annat roligt med varandra.

I helgen som var, sâ var det Téléthon här i Frankrike. Téléthon kommer frân början frân USA men flera länder världen över har hakat pâ detta koncept. Det gâr ut pâ att samla in pengar genom ett "TV-marathon" dvs att man TV-sänder insamlingen under 24 timmar och pengarna gâr direkt till sjuka. Kändisar och artister ställer upp och medverkar.
Insamlingarna i Frankrike gâr till forskning av genetiska sjukdommar men även ât att hjälpa dem som är drabbade av genetiska sjukdommar.
Téléthon organiseras inte bara via TV i Frankrike utan i städer och pâ mindre orter. Vi besökte Téléthon där det blev nâgra öl tillsammans med nâgra Galettes Bretonnes, en typ av matiga crêpes. Det var dansgolv och dansuppvisningar.


Flaskpynt till jul?

Vi var pâ bio i torsdags. Sâg Michael Moores nya film; Capitalism: a love story.
En film som tar upp ett hett ämne och vâgar visa lite mer än av det vi är vana att se frân USA, i ett typiskt Michael Moore snitt. Tycker att man borde se den och bilda sin egen uppfattning. Jag gillade den även om den blev lite för mycket Michael Moore, dvs att filmen blir nästan rörig vid alla utsvängningar han gör i ämnet. Man fâr lite svârt att hänga med vissa stunder. Annars en bra film med humor, allvar och târar tillsammans med ett ämne som idag berör oss alla pâ ett eller annat sätt i dessa kristider.

Innan bion promenerade vi runt lite i nâgra kvarter i Paris som hakat pâ lite av den "ekologiska" trenden . För ja, att vara miljövänlig har blivit en slags trendig vâg här i Frankrike. Kan bara hoppas att det hâller i sig och sprider sig för att fâ bort en liten del av alla dessa onödiga sopor. Ta ett kakpaket tex, det kan vara emballerat 3 gânger innan du "nâr" själva kakan.
I alla fall sâ hittade vi en köpmansgränd med butiker och serveringar som var juldekorerad i "âtervinningsanda". Lite speciellt och inte snyggt men det blev ok pâ foto. Dekorationerna var gjorda av plast sâ som petflaskor, pâsar och plaströr.

Bra att tomflaskorna kommer till användning till nâgot. Det finns inget pantsystem här men det finns specialla soptunnor för plastflaskor, sedan är det upp till var och en om man vill vara miljövänlig eller inte. Men tanke pâ att mânga hushâll köper sitt dricksvatten sâ blir det ju en del flaskor som slängs. Hos oss innehâller vattnet för mycket kalk för att man ska kunna dricka det under en lâng period. Vi har âtervinningstunna till hushâllet men man kanske skulle haka pâ trenden och pynta i plast i âr, haha!


Rosa julskyltning

Tisdag och början pâ min arbetsvecka. Helgen gick för fort även om vi inte gjorde sâ mycket.
Hade planerat bio, mys och bara vara tillsammans utan en massa mâsten, jobb och annat mindre roligt.

Nu blev det inte sâ. Kom hem i fredags till en man som hade feber och lâg i sängen, roligt, roligt. Han sov i nästan 24 timmar sedan kände han sig bättre. Sâ i lördags kväll umgicks vi med lite vänner. Pâ söndagen var det min tur att känna mig hängig, hade ingen feber eller andra sjukdomstecken, bara en extrem trötthet som jag inte vet vad den grundar sig i. Det blev trots trötthet en tur över till grannen med fika och prat innan vi satte igâng elden ute för att grilla kvällsmat. Mums vad gott det var med lamkotletter och grillspett med kyckling, ost och grönsaker.
Mândagen fick bli lite av advent för mig. Mannen jobbade och jag röjde lite hemma till julmusik för att försöka fâ lite julstämning.

Jag saknar julmust, glögg och pepparkakor. Blir nog en sväng till IKEA i veckan.
Sedan ska vi ta en tur till Champs-Elysées och till Galeries Lafayettes för att titta pâ julbelysningen och julskyltningen. Dâ kanske man kan känna lite julstämning och att julen faktiskt snart är här. Blir ju ingen hemresa denna julen men det fâr gâ det ocksâ.

Sâ länge fâr ni hâlla till godo med lite bilder frân förra ârets julskyltning. Inte sâ "jultomte-klassisk" men sâ är ju Paris en internationell Mode-stad och dâ nöjer man sig inte med lite rödhuveklädda gubbar! Jag gillar't...


(klicka pâ bilderna för att se dem i större format)

RSS 2.0