1 maj demostration i Paris

Tänkte visa er lite hur en demostration gâr till här i Frankrike.
Det är verkligen nâgot att se för en svensk som inte är van att se demostrationer i sâdan stor anda. I Sverige har vi inte det i oss att demostrera och strejka pâ samma sätt som de har i Frankrike. Jag har varit med och gâtt i demostrationer här förut, men denna gângen var jag där som âskâdare med kameran i högsta hugg.
För att sammanfatta demostrationen vi var pâ denna 1 maj 2009, kan man säga att det var mycket anti-Sarko (Nicolas Sarkozy, frankrikes president). Det var mycket fackorganisationer som kämpar för arbetarnas rätt, och även mycket olika "folkgrupper" som kämpar för rättvisa i deras länder. Vi var (sâklart) pâ en "röd" demostration!

Demostrationsandan här i Frankrike ligger pâ topp. Det känns som man är pâ en festival. Folk massor som trängs av alla de slag, alla âldrar och klasser blandas i en miljö med musik av alla sorter som pumpas ut frân högtalare överallt, liveband, folk som dansar, spelar instrument, sjunger och skriker ut sina budskap. Överallt finns det smâ matstând med grillar, tom rullandes mitt i demostrationstâget. Folk är glada och det känns som en stor fest men man inte glömmer inte varför man är där!










Hur var 1 maj demostrationerna i Sverige i âr?

Kommentarer
Postat av: Anonym

Vi hade sju minuter kvar tills tåget skulle gå när vi kom till torget i Alingsås. Vi cyklade som galningar eftersom att vi skulle köpa 100-kort innan också. Solen gassade. Det var som vanligt en vacker dag mycket folk på "trappan". De åt glass, drack take away kaffe och umgicks -som det brukar vara.. Men så stod där också ett stativ lite upphöjt i mitten på lilla torget. Några heliumbalonger i en klase. En släpkärra. Där uppå stod en man och pratade till folket. Till Alingsåsarna. Vi susade förbi och det slog oss att ja just det, det är första maj.. Ungefär så kände nog de som satt på trappan också. Just det.. Men hör och häpna. Lilla torget var faktiskt avspärrat. Inga bilar fick parkera där denna dag. Lilla torget var den 1 Maj avsedd för demonstrationståg. Jag tror att jag i ögonvrån kunde uppskatta antalet demonstranter till runt hundra personer. Jag kan varken säga bu eller bä om det antalet eftersom att jag inte är mer engagerad än de andra. Som satt hemma i trädgårdarna. Var på soliga utflykter. Eller satt på "trappan" och åt glass... Det blev helt enkelt inget demonstrationståg för oss men vi hann med tåget. Lokaltåget! :)

2009-05-04 @ 03:42:56
Postat av: Lillasyster Sanna

-skrev det anonyma inlägget :)

2009-05-04 @ 03:43:49
Postat av: Milla

Sanna: Vilken tur ni hade som hann med tâget! Lät som en mysig dag! Fast man ska inte glömma (moral-tants-milla i farten) att de "Som satt hemma i trädgårdarna,Var på soliga utflykter,Eller satt på "trappan" och åt glass..." faktiskt kunde göra det denna röda dag, just därför att det var 1 maj, arbetarrörelsens internationella helgdag! :)

2009-05-05 @ 01:56:34
URL: http://mavieenfrance.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0